måndag 16 juni 2008

Prisad vare datakraften

- men vad vore den utan den mänskliga hjärnan som tillbehör?

Mor ringde och sa: "Jag har ett citat här som är ganska välkänt, men var kommer det ifrån? Det står inte i Bibeln och inte i någon av de samlingar av bevingade ord som jag har slagit i. Tror du att du kan hitta det på internet?"

Så här går citatet:
Gårdagen är förbi, morgondagen har vi inte sett, idag hjälper Herren.

Jovisst. Det finns över 200 relevanta träffar med lite olika språkliga detaljer, dock är det en och samma fras som varieras lite lätt. Men ingen, jag säger ingen, vet var det kommer ifrån.

Sen tänkte jag: Måntro detta inte är sagt på svenska från början? Så jag började tänka på hur det skulle kunna vara på tyska - eftersom svensk kristendom har många långa rötter i Tyskland ända från Luther och till nu.

Gestern ist vorbei ... Nej, det gav ingenting. Gestern ist vergangen ... ? Mitt i prick!

Hermann Bezzel (1861-1917) har skrivit detta någonstans, och därifrån har det gått vidare till nutida förkunnare som lägger ut sina betraktelser på webben. Bezzel var rektor vid en viktig kyrklig skola och dessutom kanslichef i Bayerns lutherska kyrka, så han hade stort inflytande på sin tid, förstår man.

Varsågod då, biskopen i Luleå och pastor Kalin i Göteborg och bloggaren Johanna från Sävsjö, och alla ni andra, här kommer det:

Gestern ist vergangen, morgen ist noch nicht, und heute hilft der Herr.
Skicka en kommentar