söndag 30 mars 2008

Fingal Olsson och sanningen

Sanningen ligger någonstans mitt emellan.

Det gör den inte. Den rör på sig. Hela tiden!

fredag 28 mars 2008

Skärande disharmoni

- Har du stämgaffel?
- Nej, men jag har kniven mot strupen.

onsdag 26 mars 2008

Fett kött dött

Han heter ju Ätkins, klart han vill vi ska vräka i oss dådå.

måndag 24 mars 2008

VARNING! DANGER! KEEP OUT!

Håll dig borta från barn med plastpåsar. De kan vara farliga.

torsdag 20 mars 2008

Bra ordkunskap

ALLA vet vad en mytoman är ..... nej, det kan inte vara sant!

onsdag 12 mars 2008

Skarpt läge

En förvirrad man i Vadstena
som skar en kvinna i bena,
var fick han sin kniv?
Det var ett privat initiativ,
för psykvården skulle skära ner'na!

tisdag 11 mars 2008

söndag 9 mars 2008

Känd okänd fara

I början av "Harry Potter and the Half-Blood Prince" sitter premiärministern ensam och tänker på ruskiga saker som hänt i England senaste veckan. Men så kommer trolldomsministern susande in genom skorstenen och lugnar honom. Lite.

I nyheterna hör vi varenda dag om en organisation som ingen vet riktigt var den håller hus och vilka som är med i den. Ledaren sägs vara en snubbe som ingen tillförlitlig person har sett på väldigt länge.

I det perspektivet kan man tycka att trollkarlsböckerna är rätt så realistiska.

lördag 8 mars 2008

Depparens lilla glädje

"I ögonblicket mellan sömn och uppvaknande vet jag inte vem jag är. Det är verkligen en skön stund. Sedan minns jag, och tycker synd om mig själv".

Ur filmen "Concorrenza sleale" (Oschysst konkurrens) av Ettore Scola, 2001. I svensk TV hette den Unfair Competition. Jag försökte skriva ner repliken på italienska, men fixade inte det.

torsdag 6 mars 2008

Vem är ung och vem är vuxen?

När jag var ung - ung enligt personnumret alltså, 1960 sådär - då låg det gamla samhället i sina dödsryckningar. Det samhället där de vuxna hade bestämt vad som gällde och så skulle de unga lära sig det och rätta in sig. Samt lära ut det när de själva blev vuxna.

Sen dess har mycket hänt. Idag har vi ett ömsesidigt lärande. Gamla lär sig minst lika mycket av unga som unga lär sig av gamla. Men tyvärr är det inte alla unga som har upptäckt det ännu.

måndag 3 mars 2008

Smile an everlasting smile -

- a smile will bring you near to me ....
Det är en av mina dillelåtar. ”Words” med BeeGees. Jag tycker det är synd att så få förstår att visa tänderna när de smajlar.

Kolla på TV: En nyhetsläsare eller påannonserare brukar avsluta sitt inpass med ett leende, men ALLTID med stängd mun! Oavsett vilken kanal! Det verkar vara en oskriven lag som säger att det är för inbjudande att le med öppen mun när man är i närbild inför många tittare.

Men alla vi andra, som inte är TV-personligheter, vi behöver träna framför spegeln! Nä, inte riktigt alla, för några lyckliga få visar tänderna SPONTANT när de ler. Hurra för dem!

lördag 1 mars 2008

Ett särskilt rum

Jag har ett alldeles särskilt rum, ja inte sådär påtagligt i min bostad, men i mitt medvetande har jag ett rum där jag följer traditioner bara för att de ÄR traditioner, inget annat skäl egentligen.

Lucia har firats i Sverige sen medeltiden. Klart vi ska fortsätta med det.

Dagen före julafton kokar jag tomtegröt. Det är enda gången på året som jag använder smör och standardmjölk, men tyvärr, gröten blir inte god om man byter till nåt magrare.

Semlorna kan jag vara utan, men på påskafton så blir det ägg!

Och så där håller jag på. Det är som att hålla kontakt med det förflutna på ett enkelt sätt utan att det medför några plikter.

Upp med alla traditioner som man kan ha lite kul och mysigt med! Ner med alla traditioner som blivit tvång!