söndag 29 november 2009

Advent

lördag 28 november 2009

My name is Bond

Bättre än Gula änkan, men inte i klass med Moët & Chandon, tycker jag.

fredag 27 november 2009

Vad heter läkarhus på engelska?

Svar: Doctor House 

tisdag 24 november 2009

Indiska bruna bönor


Lätt att fixa om man kommer hem lite trött - givet att man har kokt bönorna innan och sparat i kylen eller fryst in i portioner. 

Värm försiktigt en klick olja på kastrullbotten och släpp loss kryddskåpet, ju starkare desto bättre, strax på med soja och buljong/fond/pressad citron samt lite tomatketchup. Sötman i ketchupen står bra mot kryddstyrkan. Om man tycker det är för barnsligt med ketchup kan man ta tomater utan smaksättning samt hacka i någon söt frukt. Mango, ananas ... ? När man rört ihop detta och provsmakat blandar man ner bönorna och värmer tills det precis börjar bubbla lite. 

När man ätit detta känner man sej inte riktigt lika trött längre. 

söndag 22 november 2009

Sköna Domsöndag
Jag lyckades inte gå och höra Actus Tragicus, men det gör ingenting, för i stället blev det en alldeles strålande konsert i Stora Sköndals kyrka med mera blandad repertoar. 

Jag har aldrig tänkt bli präst, trots att jag studerat teologi, men jag skulle kunna predika över det här temat: "Komma till himlen, ja varför inte, men först måste vi göra något åt helvetet, för det ser vi ju redan omkring oss."

fredag 20 november 2009

Vövv klickå´

Den tar jag inte igen. Alldeles för insmickrande. 

onsdag 18 november 2009

Vad tar jag härnäst?

Systembolagets nyhetskatalog till den 1 december finns att läsa på webben, och eftersom min Talisker tar slut snart så funderar jag på vad jag ska ha istället. Gamla favoriten Uigeadail igen, eller den nya ardbeggen som också har ett vrickat namn? Bowmore 18 years är också frestande. Eller ska jag svika Hebriderna för Karibien, d v s den nya rommen som säkert inte smakar sko trots att den heter Bally?

En riktig konnässör från Martinick-ö
behöver bara ta en liten klick-ö
av rommen den bruna,
så lyser hans nuna
och han ropar: å la la, sä manjifick-ö!

tisdag 17 november 2009

Minst ett fniss om dagen

Bloggaren med den spretigaste humorn? Ja jag har ju inte hittat alla som skulle kunna kandidera, men Ingrid i Lund måste ligga bra till. 

http://detention.blogg.se 

måndag 16 november 2009

Blå Porten

Det här ser väl mysigt ut, även om man inte precis sitter ute så här års. Lunchmaten var jättegod! 

söndag 15 november 2009

La meilleure place de repos

Café de Maré på Dansmuseet är bästa fiket. Förträfflig espresso, knapriga biscotti. Kompisen som nyligen flyttat tillbaka från Italien sa att latten var den bästa hittills i Sverige.
Inte så billigt, men godheten och trevnaden och läget vid
Gustav Adolfs torg kan man dock betala för. Vanliga skolsalslampor är gulliga i balettkjol! 

lördag 14 november 2009

Ajö gamla kontoret, hej nya

Från Svartsjö slott på Färingsö till . . .

Schloss Wretensburg im Westgebirge. Vår lokal är på översta våningen, gavelfönstret och de fyra närmaste på långsidan. Vi har ingen skylt på utsidan ännu, och det är inte säkert att vi ska ha någon.

onsdag 11 november 2009

Harry Potter


Detta är utvecklingsromanen som utvecklas medan den pågår. "Bildningsroman" sa man förr. De tidiga volymerna är som barnböcker. Språket och berättarstilen växer med karaktärerna, och de sena volymerna börjar likna vuxenromaner, med referenser till traditionella berömdheter som Dickens och Jane Austen. För mig har det varit en stor upplevelse att följa en blivande klassiker medan den skapades. 

tisdag 10 november 2009

An die Freude

Idag fyller Friedrich von Schiller 250 år. Han levererade text till sista satsen i Beethovens nia, som har upphöjts till EU-jingle. Melodin alltså, inte texten. Det är ju tyska, för fan.

Schiller hade ett enormt inflytande på sin tid, men är lite svår att läsa idag. Jag har inte kollat så noga vad det finns för översättningar. Om man vill läsa någonting vackert på svenska, som står Schiller nära i stil och tankar, så föreslår jag Det eviga av Esaias Tegnér. 

Vad har paradisäpple med Schiller att göra? Ingenting särskilt.
Det är glädje bara, om ett halvår.

söndag 8 november 2009

Det är träning, träning, träning som gör susen

En morgon i Tokyo gick jag förbi en skola som hade idrottslektion. Det hördes skrik och stoj från baseballplanen. Fotbollsplanen fick den här killen ha för sig själv.

lördag 7 november 2009

Riddarholmskyrkan

Detta är bara fasad. Den fungerande orgeln är digital och syns nästan inte alls.

Poeten Oxenstierna igen! Vapenskölden hänger här för att han var serafimerriddare. Det latinska mottot betyder ungefär: Jag har ärvt kärlek till fosterlandet. 

Sångarbröder, samlen eder!

Efterfest på S:ta Clara. 

fredag 6 november 2009

Förfäras ej, du lilla hop

Riddarholmskyrkan 6 november kl 1900, fritt inträde: Minneskonsert på Gustav II Adolfs dödsdag. Medverkande: Stockholms Allmänna Sångförening, organist Per Thunarf, tal av Hans-Åke Holmström, samt en sångsolist som jag inte har namnet på. Jag är med i förstetenorstämman. Kanske jag tar någon bild som kommer sen?

Vad sjunger vi? Nationalromantiska låtar från 18-1900-talet. Det enda stycket från Gustav Adolfs tid är psalmen som nämns i rubriken. Den finns inte kvar i den nyaste psalmboken.

Körsång på 1600-talet, det var blandad kör med pojksopraner och pojkaltar/countertenorer. Det vi nu menar med manskör kom igång runt 1800 och blev stort under den romantiska epoken. Par Bricoles kör är dokumenterad från 1829, men det finns notiser som tyder på att den sjöng vid Bellmans jordfästning 1795. Lunds Studentsångförening grundades 1831, Orphei Drängar 1853. Stockholms Allmänna Sångförening grundades 1862, och märk väl, den har genomfört just den här minneskonserten varje 6:e november sedan dess. 

onsdag 4 november 2009

Den nye från Skye

En årgångswhisky för omväxlings skull, en väluppfostrad elvaåring som just kommit hit. Nu ska jag inte komma här som någon konnässör och recensera drycker för jämnan. Den rolige Mikael är bättre på det. I månadens utsläpp värderar han Lagavulin högre än Talisker, och jag ska inte säga emot honom. 

http://vinegott.blogspot.com/


tisdag 3 november 2009

Padunk

En av de vanligaste rörelserna som utförs i Stockholmsområdet är padunk. Den uppkommer när bussen eller tåget stannar, vilket enligt SL-standard sker med ett ryck. Kroppen tvingas då till en rörelse framåt av trögheten och utför viljemässigt en rörelse bakåt för att uppväga den. Beteckningen padunk hänsyftar till ljudet som hörs när bromsenergin upphör att påverka fordonet.

måndag 2 november 2009

Flytt flytt kommer inte igen

En sista pose vid slottet i min "modern rokoko"-outfit bestående av Brave Soul skjorta och DrDenim byxor. Jag byter inte jobb, men jobbet byter lokal.

I letandet efter en kofta/kavaj/tunn jacka som passar till, så har jag hittills hittat den här från American Apparel.