fredag 23 juli 2010

Bellmanhelg!

På söndag 25 juli håller Skansen sin Bellmandag. Trubadurer från Par Bricole medverkar, och även Madame Berg, som skriver en trevlig blogg samt är med i sällskapet Gustafs Skål. OCH på måndag den 26:e har Par Bricole sin egen Bellmandag, som inleds kl 1300 med visning av huset på Urvädersgränd 3. Bellman bodde där några år medan han skrev Fredmans epistlar. Jag är med och sjunger i en liten kör där. 1600 blir det underhållning på Hasselbackens terrass med en något större kör samt trubadurer. Vid 1745 går processionen till Bellmansro där det blir mer sång och högtidstal.
Varför firar man Bellman just nu? Den 26 juli 1829 invigdes porträttbysten vid Bellmansro av självaste kungen Karl XIV Johan, och massor av folk var där, inklusive Par Bricole förstås. Detta var första gången i Sverige som en icke-kunglig person hedrades med en minnesskulptur på allmän plats.
Annars när man firar någon historisk person brukar det vara födelse- eller dödsdag, men Bellman både föddes och dog vintertid, så det skulle inte vara lika kul att fira då.
http://www.skansen.se/aktivitet/bellmandagen
http://madameberg.blogspot.com/
Skicka en kommentar