söndag 10 februari 2013

Gustafs skål m m

Från det storvulna till det finstilta. I dag söndag ska jag höra en föreläsning om Bellman och Gustaf III. För arrangemanget står Bellmanssällskapet. Många av oss som är med i Par Bricole är också med i Bellmanssällskapet. Det är en bra kombination.
Par Bricole är ett ordenssällskap som bildades på Bellmans tid
och förvaltar den levande traditionen sedan dess. Liksom alla traditioner har den förändrats i långsamma steg. Bellmanssällskapet däremot, grundat 1919, är en ideell förening med historievetenskapligt syfte: ta reda på hur det var egentligen, förklara vad där står i Bellmans texter o d. Föreläsningen i dag är offentlig.

lördag 9 februari 2013

Kommit upp ur källaren, eller: Högt ljud på låg nivå

Hörselorganen har hämtat sig efter fredagskvällens ljudchock. Jag var på äldste sonens spelning med metalbandet Phidion. Sådan musik hör jag inte på när jag är för mig själv. Jag har inte så kraftfulla apparater så jag kan höra den så som den ska låta, och grannarna i huset där jag bor skulle bli ursinniga om jag försökte. Men det är kul att vara där och känna musiken i hela kroppen! Frågan är, ska man ha öronproppar eller inte? Jag föredrar utan, men att inte utsätta mig för ljudet så lång tid i taget. Fem låtar var lagom!